Sygefraværet midt i en pandemi: 5 forhold der påvirker sygefraværet lige nu – andet end corona

Sygefravær har altid være kompliceret, og kompleksiteten er ikke blevet mindre midt i en pandemi.
Sygefraværet afhænger nu af arbejdspladsens arbejdsvilkår og regeringens forskellige udmeldinger. 5 NYE forhold påvirker sygefraværet i corona pandemien.

Sygefravær er kompliceret. Dette ses især her i 2020, hvor der på trods af en corona pandemi er store forskelle i hvordan virksomheders sygefravær er.

Der er virksomheder der taler om et lavt sygefravær på trods af corona, og virksomheder der taler om at sygefraværet er stigende. Endda voldsomt.

Så hvorfor oplever nogen virksomheder en stigning i sygefraværet og andre et meget lavt sygefravær?

Her er 5 NYE forhold der påvirker jeres sygefravær:

1

2

3

4

5

“Bliv hjemme når du er syg”

”48 timer symptomfri”

Mange er sendt hjem og arbejde

”Vask hænder og hold afstand”

Coronafrygt og angst

 

#1: “Bliv hjemme, hvis du er syg”

Beskeden kom fra Sundhedsstyrelsen i starten af marts. ”Hvis du er syg, så skal du blive hjemme.”

Sundhedsstyrelsens udmelding påvirker sygefraværet på 2 måder:

Mindre risiko for at blive smittet af kollegaen. Færre halvsyge medarbejdere giver lavere sygefravær. Hvis der er færre medarbejdere på arbejde der er halvsyge, så kan virksomheden opleve en lavere grad af smitte blandt medarbejdere. Medarbejderne bliver derfor ikke smittet af kollegaen. Og sygefraværet falder.

Alle syge medarbejdere er hjemme. For nogen virksomheder opleves det som en kulturændring. Nogen medarbejdere tager på arbejde selvom man har en lille forkølelse eller føler sig halvsløj. Nogen steder bliver det også sagt højt, at en forkølelse er ikke lig med sygdom.

Tidligere ville din medarbejder måske være gået på arbejde med en forkølelse, men fordi beskeden om at blive hjemme når man er syg, ja, så kan sygefraværet også stige.

#2: ”Symptomfri i 48 timer”

Når medarbejderne bliver hjemme 48 timer efter sidste symptom, så stiger sygefraværet. Det er samtidig meldt ud, at man skal blive hjemme indtil man har været symptomfri i 48 timer. Dette gør at hver enkel sygemelding varer længere, og det medfører en stigning i sygefraværet.

Hvor meget betyder #1 og #2 for jeres sygefravær? Læs analysen om marts måned her.

#3: Mange er sendt hjem og arbejde

Hvis din medarbejder arbejder hjemmefra, så melder de sig mindre syge. I corona-tiden er medarbejder der arbejder hjemmefra også steget væsentligt. Når medarbejdere arbejder hjemmefra hele dagen, vil de i mindre grad melde sig syge hvis de er plaget af en mild forkølelse eller har barn syg. Dette gør at sygefraværet falder.

Kan dine medarbejdere ikke arbejde hjemmefra? Læs analysen om sygefraværet på 5000 medarbejdere for marts 2020.

#4: ”Vask hænder og hold afstand”

Bedre hygiejne og mere afstand medfører færre infektioner. Hvert efterår er vi ude og undervise virksomheder i bedre hygiejne. Det medfører lavere sygefravær når vi sætter fokus på at vaske hænder – ofte og godt nok. Samtidig taler vi om bedre rengøring af kontaktflader som håndtag, gelænder, fælles skriveborde, elevatorknapper mv. Budskaberne er de samme for regeringen. “Vask hænder, hold afstand og gør rent”.

Vi kan i marts måneds tal se en lavere forkomst af influenza isoleret. Statens Serum Institut melder om det samme. Altså at der er mindre influenza i omløb i år sandsynligvis på grund af hygiejnen.

#5: Coronafrygt og angst

Isolation, bekymringer og manglende kontrol giver stigning i mentalt sygefravær. Der er medarbejdere der er ekstra pressede i denne tid.

Der er både de kronisk syge medarbejdere der er i risikogruppen i forhold til corona, som bliver trigget af bekymring for “hvad hvis jeg bliver syg”, og derfor ikke tør udsætte sig selv for smitte ved at gå på arbejde.

Men også medarbejdere hvor alvoren i samfundet trigger deres i forvejen mentale helbredsproblemer. Vi oplever i disse dage en stigning i medarbejdere der er selvmordstruede.

Sygefraværet for både de kronisk syge og de mentalt sårbare medarbejdere er ikke nødvendigvis italesat, og sygefraværet skjuler sig ofte i det andet sygefravær.

 

Hvor kommer data om corona fra? Læs mere her.

 

Vil du høre mere om sygefravær og data?

Kontakt os uforpligtende og gratis og hør mere.

Del: